Pěstování CHILLI

Klíčení

Každá chilli semena před umístěním do substrátu, rockwoolu nebo jiného klíčícího médiaje nutné namáčet. Nejběžnější je voda, avšak za zmínku stojí i použití čaje. A to heřmánkového, který likviduje případné plísně, nebo obyčejný černý. Po cca 24 hodinách jsou připraveny. Pokud chcete pěstovat papričky doma, je v podstatě jedno, kdy s výsevem začnete, ale pokud je plánujete přemístit ven, začněte asi 4 až 6 týdnů před posledním mrazem. Aby rostlinka plně vyrostla a začala tvořit plody, potřebuje 6 až 9 měsíců, takže pokud semínka zasejete již v lednu nebo únoru, dočkáte se papriček od července do října, což je ideální na naše klimatické podmínky.

Semínka dáme ideálně do minipařníku, který umístíme na místo se stálou teplotou v rozpětí 24 - 30 ºC. Ve většině se využívá topení pod oknem nebo topné podložky Světlo v této fázi není až tak důležité. Dostatečně zaléváme, ale nepřeléváme! V závislosti na odrůdě by se měly v horizontu 7 - 21 dnů objevit první klíčky. Poté je vhodné umístit rostlinu na slunné místo stále s dostatkem vyšší teploty. Jakmile se objeví první dvě až tři patra lístků, nebo až kořínek proroste rockwolem , můžeme přejít k přesazování do samostatných květináčů o nízkém objemu. 

Přesazování

Ideální počet přesazování záleží na rychlosti růstu, tedy celkových podmínkách pro vývoj rostliny. V první fázi je vhodné použít například kelímky o objemu 2dcl, se kterými se dobře manipuluje, nezabírají mnoho místa a poskytují v začátku dostatek prostoru pro rozvoj kořenového systému. Je důležité sledovat vývoj kořenů a předejít tomu, aby se začaly kořeny plazit po stěnách obalu. Pokud se tak stane, je nutné rostlinu přesadit do větší nádoby. Hromadné pěstování v různých vaničkách po několika kusech s malým rozestupem považuji za nebezpečné, neboť se kořeny začínají zaplétat do sebe a při rozsazování je zde riziko poškození a tudíž následné zpomalení celkového růstu. 

Pokud pěstujete na zahradě v květináčích použijte minimálně 9 l zeminy. Pochopitelně je třeba díry na dně, která odvede přebytečnou vodu a zabrání tak případnému uhnívání kořenů. Objem květináče je rozhodující, má vliv na velikost rostliny a její celkový vývoj. Neexistuje universální řešení pro všechny rostliny už z důvodu rozdílné výšky a objemu listové plochy. Obecně se dá říct, že chilli dosahující výšky cca jednoho metru.  

Hnojení

Papriky jsou obecně náročnější na hnojivo a u chilli tomu není jinak. Jedná se o nedílnou součást celého průběhu pěstování. Mezi nejběžněji používanou výživu patří NPK hnojiva. Právě správný poměr dusíku, fosforu a draslíku je v růstové fázi to nejdůležitější. Každý rod má trochu jiné požadavky na četnost a množství, ale to lze zjistit ve velmi krátké době jeho používání

Hnojivem můžeme hodně získat, ale i mnoho ztratit. Jeho nadmíru Vám rostliny dají najevo zkroucenými listy, odpadáváním květů, spálenými kořínky, žloutnutím listů a vůbec degradujícím vzhledem. Proto je třeba s množstvím a četností nakládat opatrně a vždy se řídit doporučeným dávkováním výrobce. Přibližně dva až tři týdny před očekávanou sklizní je vhodné s hnojením přestat, neboť se tak vyhneme nepříjemné pachuti plodů, kde mohou být v chuti patrné jeho zbytky.

Škůdci a choroby

Každá rostlina má své nepřátele a nemoci, ale v začátcích je mnohdy vinen sám pěstitel. Základním a nejčastějším problémem je přelévání a nedostatečná sterilizace pěstebního substrátu (provádí se např. v troubě při teplotě 80 °C po dobu cca 1-2 hodin). Tímto procesem dojde k zahubení 99% škůdců a je zde tedy předpoklad, že by nemělo docházet k jejich bleskovému a neočekávanému nástupu na scénu. Navíc několik z nich se pohybuje pod zemí a jejich "potravou" jsou kořínky rostlin. O jejich výskytu se dozvíme v okamžiku kdy rostlina začne vadnout, ztrácet listy atp. Následné "léčení", není-li již pozdě, oddaluje sklizeň a redukuje její vydatnost. Chcete-li se těmto problémům vyhnout a mít krásné zdravé rostliny, doporučujeme zakoupit kvalitní substrát. Jestli jsou rostliny napadeny, můžete použít některý z ochranných prostředků podle typu napadení

Chilli není rýže, proto je víc než důležité dodržovat pravidelnou zálivku v normě a nepřelévat. Zalévejte pouze, když je substrát suchý a nenechte se zmást pouze povrchem. Vyhnete se tak uhnívání kořínků a živné půdě pro většinu škůdců. 

Tipy a triky

Ideální médium na klíčení jsou Rockwolové nebo jiné sadbovací kostky, protože umožňují hladký růst klíčku a hlavního kořene. Každé semínko má v sobě uloženou energii na překonání cca 3mm substrátu. Pokud je to víc, potřebuje delší dobu nebo nevyklíčí vůbec. Proto jsou zmíněné kostky jedno z nejlepších a nejšetrnějších řešení k výsadbě i pozdějšího přesazení.

Přibližně 14 dnů před sklizní omezte zálivku na minimum. Rostlina se tak dostane do stresu a zvýší objem kapsacinu v plodech.

Nesázejte nikdy rostliny stejného druhu k sobě. Snadno dojde ke zkřížení. Obzvláště chinense jsou velmi náchylné. Mít v jednom skleníku kompletní řadu například Habaneros nebo Jolokií je doslova odrovnání genetické čistoty druhu.

5077-1 8022-1